Booglassen  
Booglassen met beklede elektrode: BMBE, Engels: shielded metal arc welding, SMAW wordt een elektrische boog getrokken tussen het werkstuk en de elektrode, deze boog zorgt voor de warmte die nodig is om het werkstuk en de elektrode te laten smelten.

De elektrode bestaat uit een metalen kerndraad en een bekleding. De kerndraad geleidt de stroom en dient als toevoegmateriaal. Als de boog ontstoken is zullen de kerndraad en de bekleding gaan smelten. Door de stoffen die in de bekleding zijn toegevoegd komen er gassen vrij die helpen de boog in stand te houden en het vloeibare materiaal beschermen tegen de invloeden van de buitenomgeving.

Ook vormt er uit de bekleding een slak die over de uiteindelijke las heen zit, ook voor bescherming tegen de invloeden van de buitenomgeving. Verder kan de bekleding extra legeringelementen bevatten, ijzerpoeder om het rendement van de las te verhogen, en gemakkelijk te ioniseren stoffen zodat de boog stabieler wordt.
Booglassen met beklede elektrode is een veel gebruikte vorm van lassen.

Dit omdat het enorm veelzijdig is door de vele soorten elektrodes die te krijgen zijn. Je hebt geen logge grote gasflessen nodig, krachtstroom en elektrodes zijn bij de meeste doe-het-zelf zaken te koop. Echter voor bedrijven is het minder rendabel dan MIG-lassen omdat de slak steeds weggebikt moet worden, en dat kost tijd.