Booglassen  
Wat leer je bij de Booglas cursus en waar is dit toepasbaar?

De cursus Booglassen bestaat uit het onder de knie krijgen van een aantal verschillende soorten lasverbindingen. Na het uitleggen van de veiligheidspunten en beschermende werkkleding begint de eerste oefening.

Tijdens de lascursus werkt iedereen zelfstandig aan de uitgelegde oefeningen. Door fouten te maken en de antwoorden daarop te krijgen zal er steeds verder geklommen worden naar een hoger lasniveau. De oefeningen beginnen simpel en reiken tot het niveau van fotolasser. Zo kun je door leren totdat het gewenste niveau behaald is. De meeste cursisten doorlopen 1 lascursus waarmee dan het behaalde doel is bereikt. Toch is het niet te garanderen dat iedereen na 1 cursus voldoende vaardigheid heeft, we zijn immers niet alle gelijk. Een tweede cursus al dan niet aansluitend biedt dan uitkomst. Het komt geregeld voor dat er cursisten zijn die alle oefeningen doorlopen in 1 cursus, een goede coórdinatie van ogen en dan uitvoeren met de handen is het sleutelwoord. Naast het lassen zijn er nog een hoop praktische middelen om het lassen makkelijker te maken. Denk aan juist gereedschap, goede lasmachine en lichaamshouding. Tijdens de cursus brengen wij zoveel mogelijk laskennis over aan onze cursisten.

De toepasbaarheid van Booglassen kunnen we benoemen in de volgende richtingen:
- Lassen van lichte tot zware staalconstructies
- Lassen/ repareren van bootjes
- Eigenlijk alles vanaf zo'n 2,0mm plaatstaal is goed te doen met Booglassen, dunner wordt lastiger, dikker wordt makkelijker.

De mooiste eigenschap aan Booglassen vindt ik dat je er in de wind mee kunt werken, de andere lasprocessen gebruiken beschermgas wat wegwaait. Booglassen is redelijk goedkoop in aanschafprijs, voor 300 tot 400 euro heb je een degelijk merk. Booglassen kan gewoon goed op het lichtnet, voldoende power tegenwoordig met de Invertertechniek. Is ook makkelijk mee te nemen voor een klusje buiten de deur. Vroeger sprak men over een laskar, die veelal op een kruiwagenonderstel stond en zwaar was. Nu hebben we het over 4 tot 10 kg machines waar alles mee gelast kan worden. De laskabels kunnen makkelijk langer gemaakt worden zonder al teveel power verlies, lekker praktisch dus! Enige nadeel van Boog-lassen is de lasslak die tussen je lasnaad kan komen te zitten, slakinsluiting noemen we dit in vakterm. Wat meer oefenen en/of andere laselectrodes gebruiken en dan gaat het al stuk beter. Het beste is altijd om op schoon materiaal te gaan lassen, toch laat Booglassen het toe om over wat verontreiniging heen te gaan, roest verf enz. Wanneer je dit gaat doen is verhoogde adembescherming noodzakelijk!

 

De kosten voor deze cursus bedragen 305,- euro inkl. B.T.W.