Mig / Mag lassen    
Wat leer je bij de Miglas cursus en waar is dit toepasbaar?

De cursus Miglassen bestaat uit het onder de knie krijgen van een aantal verschillende soorten lasverbindingen. Na het uitleggen van de veiligheidspunten en beschermende werkkleding begint de eerste oefening.

Tijdens de lascursus werkt iedereen zelfstandig aan de uitgelegde oefeningen. Door fouten te maken en de antwoorden daarop te krijgen zal er steeds verder geklommen worden naar een hoger lasniveau. De oefeningen beginnen simpel en reiken tot het niveau van fotolasser. Zo kun je door leren totdat het gewenste niveau behaald is. De meeste cursisten doorlopen 1 lascursus waarmee dan het behaalde doel is bereikt. Toch is het niet te garanderen dat iedereen na 1 cursus voldoende vaardigheid heeft, we zijn immers niet alle gelijk. Een tweede cursus al dan niet aansluitend biedt dan uitkomst. Het komt geregeld voor dat er cursisten zijn die alle oefeningen doorlopen in 1 cursus, een goede coórdinatie van ogen en dan uitvoeren met de handen is het sleutelwoord. Naast het lassen zijn er nog een hoop praktische middelen om het lassen makkelijker te maken. Denk aan juist gereedschap, goede lasmachine en lichaamshouding. Tijdens de cursus brengen wij zoveel mogelijk laskennis over op onze cursisten.

De toepasbaarheid van Miglassen kunnen we benoemen in de volgende richtingen:
- Lassen van lichte tot zware staalconstructies
- Plaatwerk van auto,s

Eigenlijk alles vanaf zo'n 0,8mm plaatstaal is mogelijk met Miglassen, dunner wordt doorgaans alleen door specialisten gedaan. De mooiste eigenschap aan Miglassen vindt ik dat je er lekker snel mee kunt werken, lange halen gauw thuis. Ook het dichtlassen van gaatjes in dun plaatwerk gaat goed. Miglassen zit tussen Booglassen en Tiglassen in qua aanschafprijs, vanaf 450 tot 600 zijn er B-merken te koop. Vanaf 700 tot 1100 euro heb je een degelijk merk. Miglassen kan ook gewoon goed op het lichtnet. Vaak zijn Miglasmachines wat zwaar en lomp, niet zo makkelijk mee te nemen voor een klusje buiten de deur. De lasmachines voor het lichtnet wegen 8 tot 40 kg. De lastoorts bij Mig is verkrijgbaar in verschillende lengtes, doorgaans is dit 3meter. Enig nadeel van Mig-lassen is de aanschaf van beschermgas als beginnende lasser, waar kun je het halen en de kosten zijn vaak ook niet mis. Het beschermgas kan wegwaaien indien niet binnen wordt gelast. Het Miglassen gaat het beste op schoon materiaal. Miglassen laat het toe om over wat verontreiniging heen te gaan, roest bijvoorbeeld. Verf en vettigheid geeft problemen en is af te raden.

 

De kosten voor deze cursus bedragen 305,- euro inkl. B.T.W.