Tig lassen  
Wat leer je bij de Tiglas cursus en waar is dit toepasbaar?

De cursus Tiglassen bestaat uit het onder de knie krijgen van een aantal verschillende soorten lasverbindingen. Na het uitleggen van de veiligheidspunten en beschermende werkkleding begint de eerste oefening.

Tijdens de lascursus werkt iedereen zelfstandig aan de uitgelegde oefeningen. Door fouten te maken en de antwoorden daarop te krijgen zal er steeds verder geklommen worden naar een hoger lasniveau. De oefeningen beginnen simpel en reiken tot het niveau van fotolasser. Zo kun je door leren totdat het gewenste niveau behaald is. Het Tiglassen is toch wat lastiger dan de andere 2. Het vereist een vaardigheid met allebei de handen. De basis van het Tiglassen is goed te leren in 1 cursus. Een aansluitende tweede cursus komt bij Tig meer voor omdat het gewoon moeilijker te leren is. Een goede coórdinatie van ogen en dan uitvoeren met de handen is ook hier het sleutelwoord, maar omdat Tiglassen heel verfijnd is vraagt het grote nauwkeurigheid. Naast het lassen zijn er nog een hoop praktische middelen om het lassen makkelijker te maken. Denk aan juist gereedschap, goede lasmachine en lichaamshouding. Tijdens de cursus brengen wij zoveel mogelijk laskennis over aan onze cursisten.

De toepasbaarheid van Tiglassen kunnen we benoemen in de volgende richtingen:
- Lassen van lichte staalconstructies
- Lassen van roestvrijstaal en aluminium.

Eigenlijk alles vanaf zo'n 1,0mm plaatstaal is goed te doen met Tiglassen, dunner wordt heel weinig toegepast. De mooiste eigenschap aan Tiglassen vindt ik de verfijndheid, de andere lasprocessen zijn wat grof. Tiglassen is de duurste in aanschafprijs, vanaf 1000 tot 2000 euro heb je een degelijk merk. Tiglassen kan gewoon goed op het lichtnet, voldoende power tegenwoordig met de Invertertechniek. Is ook makkelijk mee te nemen voor een klusje buiten de deur. De machines wegen tussen de 8 tot 18 kg. Het slangpakket bij Tig is doorgaans 4 of 8meter lang, lekker praktisch dus! Enige nadeel van Tig-lassen is de aanschafprijs, maar daar krijg je dan wel gelijk de Booglas functie bij! Het beste is altijd om op schoon materiaal te gaan lassen, toch laat Tiglassen het toe om over wat verontreiniging heen te gaan zoals roest, verf en vettigheid is hier ook af te raden. Wanneer je dit gaat doen is verhoogde adembescherming noodzakelijk!

 

De kosten voor deze cursus bedragen 305,- euro inkl. B.T.W.