Kitcar  
In 2003 besloot ik om een kitcar te gaan bouwen. Ik koos onbewust voor een kit waar weinig aan gelast hoefde te worden. Ik kon dus bijna de hele auto bouwen zonder te lassen. Toch realiseerde ik me dat bijvoorbeeld het chassis dat ik had gekocht wel gelast was. En na 2 kleine lasklusjes te hebben moeten uitbesteden kreeg ik "laskoorts". Ik bedacht me hoe handig het zou zijn als dit soort klussen zelf zou kunnen doen. Dan zou ik de onderdelen van mijn auto helemaal zelf kunnen bouwen! Metaal is supermateriaal. Je kunt er alles mee maken. Maar je komt niet ver als je niet kunt lassen.

Ondanks het feit dat mijn auto in 2007 al bijna af was besloot dat ik mezelf niet een echte man kon noemen als ik niet kon lassen. Ik ging op zoek naar een cursus en kwam uit bij www.lerenlassen.nl. Na een kort onderhoud met Eric besloot ik een cursus TIG lassen (staal) te gaan doen. Dat was erg leuk. Niet alleen bleek ik enige aanleg te hebben, de sfeer was ook erg goed en ik kreeg er veel energie van. Het beviel me zo goed dat ik aansluitend nog een cursus TIG lassen heb gedaan. Deze keer voor aluminium.

Een van de leukste dingen was eigenlijk dat je na een korte uitleg van 10 minuten al echt bezig bent met lassen. Het accent ligt op het doen. En daar moet het accent ook liggen want lassen is een vaardigheid, net als autorijden eigenlijk. Je moet het echt doen om het te leren.

Na mijn cursussen ben ik nog een aantal malen teruggeweest bij Eric en Rob met lasklussen voor mijn auto want toen het project van mijn kitcar op zijn eind liep kwamen er toch nog een paar serieuze lasklussen om de hoek kijken. Voor deze klussen maakte ik zelf de te lassen onderdelen. Eric en Rob hebben de lassen gelegd. Zie de foto's. Enkele onderdelen moesten daarna nog worden verchroomd. Eenmaal bij de verchromer aangekomen kreeg ik spontaan van iedereen complimenten voor de fraaie lassen :-)

Nu ga ik nog af en toe terug naar www.lerenlassen.nl. Voor de gezelligheid, maar soms ook om een las te leggen "als de nood hoog is". Om even te kijken of ik het nog kan :-)

Chris-Jan Twigt