TIG-lassen hoe werkt het?
Bij TIG-lassen ontstaat de vlamboog tussen een wolfraam-elektrode en het werkstuk. De temperatuur van de vlamboog bereikt 14000°C en het smeltbad loopt op tot 7000°C. Als beschermgas wordt meestal Argon gebruikt, omdat dat het een goedkoop edelgas is en omdat het bijna dezelfde dichtheid heeft als lucht, zodat het niet snel opstijgt of daalt. Metalen die bedekt worden met een oxidelaag zoals aluminium, aluminiumlegeringen, magnesiumlegeringen en aluminiumbronzen worden met wisselstroom gelast, de rest met gelijkstroom. Deze wisselstroom is nodig om te zorgen dat de beschermende oxidelaag van het object wordt doorbroken.
Bij TIG lassen wordt met de ene hand de toorts op het materiaal gericht en met de andere hand toevoegmateriaal aangebracht in het smeltbad. Omdat we hierbij veel controle hebben over alle onderdelen van het proces kan er met TIG dus ook heel precies gewerkt worden. Het worden vaak de mooiste lasnaden om achteraf te zien. Ook is TIG geschikt voor hele dunne materialen. Zo kan je bijvoorbeeld twee blikjes frisdrank aan elkaar lassen met TIG.
Omdat TIG lassen werkt met een gas zal er naast de lasmachine dus ook een gasfles meegenomen moeten worden. Dit maakt het iets minder geschikt om overal naartoe mee te nemen. Ook is TIG lassen minder geschikt voor buiten door de invloed van wind op het gas.