Kijk ook eens op onze nieuws pagina.

Aluminium lassen

Hoe kan je aluminium lassen?

Het lassen van aluminium werkt op een andere manier dan staal. Het begint bij het materiaal wat een hele andere samenstelling heeft. Aluminium geleid veel beter warmte waardoor de warmte minder op een kleine plek blijft zoals bij staal. Hierdoor is het noodzakelijk om na het starten van een vlamboog te wachten tot het materiaal goed op temperatuur is voordat je gaat verplaatsen. Het is ook mogelijk om met een gasbrander het materiaal op te warmen voordat je begint met lassen.

Met welke technieken kan ik alu lassen?

Aluminium is het makkelijkst te lassen met TIG. Maar dat is wel afhankelijk van de lengte van de lasnaden. Bij het lassen van een boot komen bijvoorbeeld lange lasnaden voor en is dit weer makkelijker te doen met MIG. Ook is het mogelijk om alu te lassen met een beklede elektrode, alleen gebeurd dit in de praktijk zeer weinig.

Met welke apperatuur kan ik alu lassen?

Voor TIG is het noodzakelijk om een lasapparaat te hebben wat op AC (alternating current = wisselstroom) gezet kan worden. Dit zorgt ervoor dat tijdens het lassen de corrosielaag welke in zeer korte tijd op aluminium ontstaat makkelijker doorbroken wordt.

Voor MIG is geen apparte machine noodzakelijk, maar wel een andere doorvoor in de machine en een andere huls in het slangenpakket. Dit is noodzakelijk om de lasdraad soepeler door te voeren. Alimunium draad is minder stug dan staal en zal dus eerder voor doorvoerproblemen zorgen bij opstopping.

Voor booglassen is ook geen andere apparaat noodzakelijk, wel natuurlijk speciale elektrodes om alu te kunnen lassen.

Kan Lerenlassen mij leren aluminium te lassen?

Ja, dat kunnen we. We hebben geen apparte cursus hiervoor, aangezien we cursussen hebben op basis van lasproces/techniek. Wij raden voor aluminium altijd aan om te beginnen met TIG lassen omdat dit verre weg de meest voor de hand liggende techniek is om aluminium mee te lassen.