Booglassen hoe werkt het?

Elektrode lassen wordt ook wel booglassen genoemd. De beklede elektrode trekt een elektrische boog tussen het werkstuk en de elektrode. Deze boog zorgt voor de hitte die nodig is om het werkstuk en de elektrode te laten smelten. De elektrode bestaat uit een metalen kerndraad en daar omheen bekleding. De kerndraad geleidt de stroom en is tevens het toevoegmateriaal. Als de vlamboog ontstoken is zullen de kerndraad en de bekleding gaan smelten. Door de stoffen die in de bekleding zit, komen er gassen vrij die de boog in stand houden en die het vloeibare materiaal beschermen tegen de invloeden van buitenaf. Ook vormt er zich uit de bekleding een slak die over de uiteindelijke las heen zit en daardoor tijdens het afkoelen ook dient voor bescherming tegen de invloeden van de buitenomgeving. Verder kan de bekleding extra legeringselementen bevatten, ijzerpoeder om het rendement van de las te verhogen en gemakkelijk te ioniseren stoffen zodat de boog stabieler wordt en blijft.

Booglassen is de oudste lastechniek waar lerenlassen.nl les in geeft. Hij bestaat al zolang omdat de techniek relatief simpel is. Ook leent booglassen zich voor vele situaties waarbij weinig rekening gehouden hoeft te worden met de invloeden van de omgeving zoals wind of hoogte. De booglas-apparatuur is tegenwoordig heel licht en klein waardoor deze als een schoudertas meegenomen kan worden. En omdat dit proces geen losse gasfles vereist is het ideaal om op locatie te kunnen toepassen.

De keerzijde van booglassen is dat er na het lassen nog een slak verwijderd moet worden. En ook dat het lassen zelf een stapje moeilijker is om onder de knie te krijgen. Dit komt omdat naast het bewegen van de elektrode langs het te lassen voorwerp er ook rekening gehouden moet worden met het korter worden van de elektrode. Deze extra beweging en gevoel voor de snelheid waarmee de elektrode korter wordt kost even wat tijd om aan te wennen. Maar omdat booglassen relatief weer goedkoop is, kost het ook minder om veel te oefenen.