Kijk ook eens op onze nieuws pagina.

MIG/MAG-lassen hoe werkt het?

Bij MIG/MAG lassen wordt tijdens continu een draad aangevoerd door het laspistool. Tussen deze draad en het werkstuk wordt de vlamboog gevormd. De draad is enerzijds de elektrode en anderzijds smelt deze en dient als toevoegmateriaal. Tijdens het lassen wordt het smeltbad beschermd door een beschermgas. Bij MIG-lassen gaat het om een Inert gas zoals Argon of mengsels van argon met waterstofgas en helium. Bij MAG-lassen gaat het om een actief gas zoals  koolstofdioxide, CO2. Een Inert gas reageert niet met het smeltbad en een actief gas wel. Vaak worden mengsels gebruikt van inerte en actieve gassen: doorgaans menggassen met argon en CO2.

MIG/MAG lassen is het meest makkelijke lasproces om te leren. Omdat de draad automatisch uit de lastoorts komt hoef je eigenlijk alleen maar op de knop te drukken en met de juiste snelheid langs het te lassen voorwerp bewegen. Dit maakt het ook enorm geschikt voor iedereen die in korte tijd iets wil kunnen creëren. Omdat de toevoegdraad uit de toorts komt is het met MIG/MAG lassen ook mogelijk om lange stukken te lassen.

Dit is alleen wel een lasproces wat met gas werkt en behoeft daarom dus een gasfles naast de lasmachine. Ook is het minder geschikt om te in de buitenlucht te lassen vanwege de invloed van wind op het gas wat uit de toorts komt.